Държавната  Ел Би Булгарикум вдига цените на сиренето и кашкавала

...
Държавната  Ел Би Булгарикум вдига цените на сиренето и кашкавала
Коментари Харесай

Държавната Ел Би Булгарикум вдига цените на сиренето и кашкавала с над 50 на сто

Държавната   " Ел Би Булгарикум " подвига цените на сиренето и кашкавала с над 50 на 100 от идната седмица, заяви Би Ти Ви. Вместо 13 лв. за опаковка от 800 грама кашкавал, клиентите ще заплащат 19 лв.. Същото количество сирене ще коства 16 вместо 10 лв..

Новият шеф на " Ел Би Булгарикум " Ивайло Лилов, който е на поста от края на септември, разяснява, че до момента цените са били под себестойността на продуктите. През предходната година на два пъти - през февруари и март бяха понижени цените на продукцията на държавната компания. Аргументът на тогавашното управление беше, че са били контрактувани по-добри условия за доставка на суровините. Министърът на стопанската система в служебното държавно управление Никола Стоянов пък не спираше да повтаря, че по този начин ще бъдат свалени цените и на другите производители.

В резултат пред фирмените магазини на " Ел Би Булгарикум " се образуваха опашки, а продуктите в тях свършваха за часове. Продавачките в тях пък споделяха на клиентите, че при тях се купува това, което е налично, а не това, което търсят, заяви Дневник.

Сега от " Ел Би Булгарикум " пресмятат, че един кг кашкавал се прави от 10 литра мляко, които сдружението купува за 13 лв. с Данък добавена стойност. Така старите цени на кашкавала и сиренето едвам са покривали разноските за млякото, без да се считат останалите - за труд, за ток и за превоз.

" На процедура от неправилното остойностяване сдружението е губило. Да, фактически това е главният проблем и в случай че беше траяла тази наклонност за още един подобен интервал от една година, сдружението нямаше да може да покрива разноските си ", показва Лилов. Той има упоритостта до половин година да стабилизира компанията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР